Koolhydraten deel 1: De waarheid over koolhydraten


Koolhydraten hebben de laatste jaren een slechte reputatie gekregen. Steeds meer mensen kiezen voor koolhydraatarme diëten, vaak met het idee dat minder koolhydraten automatisch gezonder is. Toch is dat maar een deel van het verhaal. Koolhydraten zijn namelijk de belangrijkste leveranciers van energie voor ons lichaam. Niet voor niets komen ze in zoveel natuurlijke voedingsmiddelen voor, zoals groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen en granen.
Het probleem zit niet in koolhydraten zelf, maar in de soort koolhydraten die we eten. In onze moderne voeding zijn snelle koolhydraten overal aanwezig. Denk aan frisdrank, koekjes, witte pasta, brood, rijstwafels, kant-en-klare sauzen, oploskoffie en zelfs vleeswaren met toegevoegde suikers. Deze snelle koolhydraten worden razendsnel afgebroken tot enkelvoudige suikers en komen binnen enkele minuten in je bloed terecht. Je bloedsuikerspiegel stijgt pijlsnel en daalt daarna weer even snel. Dat zorgt voor energiedips, stemmingswisselingen en trek in nog meer zoet.
Je hersenen beschouwen sterke schommelingen in bloedsuiker als een stresssituatie. Daardoor maakt je lichaam telkens stresshormonen aan om het evenwicht te herstellen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van suikerpieken en -dalen. Niet alleen je energieniveau lijdt daaronder, maar ook je hormoonbalans. Chronische stress in combinatie met veel snelle koolhydraten kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en zelfs hormonale disbalans.
De snelste suikers vind je in vloeibare vorm: sapjes, frisdrank, chocolademelk en koffie met suiker. Er is bijna geen snellere manier om je bloedsuiker te ontregelen. Drink liever water, kruidenthee of koffie zonder suiker. Zo help je je lichaam aan een stabielere energiebalans.
Een handige manier om zicht te krijgen op de kwaliteit van koolhydraten is de glycemische lading (GL). Deze waarde geeft aan hoe snel een portie voedsel de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Hoe hoger de GL, hoe meer insuline je lichaam moet aanmaken. Een lage GL zorgt voor rust in je systeem. Richt je daarom op voedingsmiddelen met een lage GL, zoals volkoren granen, quinoa, zoete aardappel, gerst, roggebrood, havervlokken en zilvervliesrijst. Probeer de GL van je maaltijden onder de 15 te houden.
In de volgende nieuwsbrief vertellen we hoe je stap voor stap kunt overstappen op langzame koolhydraten, hoe je een goed ontbijt samenstelt en hoe kruiden je kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren.